Galette des Rois, czyli ciasto na Trzech Króli – 6 stycznia 2023
Niezależnie od tego, czy ktoś we Francji jest religijny, czy nie każdy zna doskonale Galette des Rois, czyli ciasto na Trzech Króli (fr. Les rois mages.) – 6 stycznia 2023. Chcielibyśmy naszym czytelnikom przedstawić propozycje przepisu tego smakołyku do wykonania samodzielnego w domu. Przepis wydaje się dosyć prosty. Można dowolnie przepis modyfikować w miarę dłuższego i kilkukrotnego zastosowania w praktyce.
Trochę historii…
Ciasto na Trzech Króli – Galette de rois przygotowujemy na dzień 6 stycznia, kiedy to obchodzi się w Kościele Uroczystość Objawienia Pańskiego (fr. l’Épiphanie), potocznie nazywane Świętem Trzech Króli. Jak mówi tradycja w cieście przygotowujący Galette des Rois umieszczał ziarnko bobu (fr. Fèves). Osoba, która w czasie konsumpcji znalazła na swoim talerzyku ukryty skarb zostawała można powiedzieć “Królem dnia”! Z czasem umieszczano w środku figurkę Dzieciątka Jezus. Tradycyjnie ciasto dzielono na tyle części, ilu było uczestników spotkania. Pamiętano, aby zostawić jeden kawałek ciasta (fr. part du pauvre) dla pierwszego biedaka, który przekroczył progi domu.
Figurka w cieście
Obecnie do środka ciasta francuzi wrzucają przeróżne figurki, które często mogą wywołać na twarzy odkrywcy zdziwienie. Jaką figurkę można umieścić w środku? Można iść w stronę tradycji, ale można wymyśleć zupełnie coś zaskakującego.
Kupując ciasto we francuskiej piekarni można przy okazji otrzymać lub dokupić do ciasta okolicznościową papierową koronę.
W Polsce pieczenie takiego ciasta, z umieszczeniem w środku niespodzianki pozostaje dotąd raczej nie znana. Jeśli chcesz zaskoczyć znajomych i członków rodziny czymś oryginalnym zachęcamy do skorzystania z przepisu.
Przepis na galette des rois …
2 arkusze gotowego rozwałkowanego ciasta francuskiego (ciasto francuskie można gotowe kupić w markecie, nie trzeba robić ciasta francuskiego samemu)
140g mielonych migdałów
75g miękkiego masła
80g cukru
3 białka jaj
1 żółtko
Masło i cukier miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać roztrzepane jajka i mielone migdały.
Dobrze wymieszać.
Na środek pierwszego arkusza ciasta francuskiego wylewamy masę.
Połóż drugi arkusz na wierzchu i zwiń boki arkuszy do środka, aby zamknąć galette.
Za pomocą noża narysuj ukośne linie w obu kierunkach (tak, aby się przecinały), aby utworzyć wzór.
Pędzelkiem rozsmarować żółtko na całym cieście, aby nadać mu złocisty kolor.
Wstawić do piekarnika na 30 minut w 200 stopniach
Podawać na gorąco – ale na zimno też jest wyśmienite.
Na koniec wypada życzyć Smacznego!
… i szczęścia w odnalezienia ukrytej figurki!