Kawa we Francji.

Kawa we Francji. Jak zamówić kawę we Francji.

Kawa we Francji

Kawa we Francji. Jak zamówić kawę we Francji. Kawa un café wszyscy wiemy nie pochodzi z Francji. Jednak, podobnie jak wiele innych towarów, Francuzi znaleźli sposób na przekształcenie zwykłego ziarenka we francuskie dzieło sztuki.

Kocham kawę… Mogę pić od czterech do pięciu filiżanek kawy dziennie – może więcej. Dlatego chciałbym opowiedzieć o najpopularniejszych rodzajach francuskiej kawy we Francji. Opowiem też o kawie z prasy francuskiej i francusko palonej kawie.

Najbardziej popularna kawa we Francji

Kawa we Francji. Jak zamówić kawę we Francji. We Francji, kiedy idziesz do kawiarni, aby zamówić un café, un petit caféun café simpleun café noirun petit noirun café express zazwyczaj dostajesz coś, co reprezentuje włoskie espresso. Za euro lub dwa otrzymasz kieliszek skoncentrowanej, aromatycznej kawy z odrobiną herbatnika lub czekolady.

We Francji jest kilka innych rodzajów kawy, o których często się nie mówi, a w szkole się nie uczy.
Chcesz podwójne espresso? Zamów un double lub un double cafe.
Możesz poprosić o dodanie mleka do kawy. Wyjdzie z tego kawa z mlekiem. Stosunek mleka do kawy zwykle wynosi 1:1 (jedna część mleka i jedna część kawy).
Chcesz, aby Twoja kawa nie była tak mocna? Zamów un café allongé, czyli espresso z gorącą wodą, aby ją rozcieńczyć. Możesz wypić kawę we francuskiej kawiarni w stylu amerykańskim . Możesz spróbować i sprawdzić, czy mają kawę w stylu amerykańskim, zamawiając un café américain.
Czasami kawa, którą pijemy, my Amerykanie, nazywana jest jus de chaussette, co jest pejoratywnym sposobem powiedzenia, że ​​wyciskałeś brudny sok ze skarpetek do kubka i próbowałeś udawać, że to kawa. Jeśli chcesz kawę w amerykańskim stylu, możesz zostać skierowany do Starbucks na ulicy.

Ekspresy do kawy we Francji

Wierz lub nie, ale za pomocą prostego ekspresu Nespresso możesz odtworzyć „francuską” kawę w swoim domu. Są bardzo popularne we francuskich domach, chyba że ktoś planuje zakup pełnowymiarowego ekspresu do kawy. Francuzi nie są związani z jedną konkretną marką.

Jeśli chodzi o ekspresy do kawy na kapsułki, we Francji popularneNespresso, Lavazza, L’Or lub Illy.
Inne popularne marki oferujące bardziej tradycyjny sposób parzenia kawy to Jura, De’Longhi, Saeco, Phillips i Melitta. Niektóre maszyny mogą przekroczyć przyzwoitą kwotę.

Kawa z prasy francuskiej

Francuska kawa z prasy pochodzi z Francji na początku XX wieku i zyskała popularność w latach 60-tych. Po francusku to urządzenie nazywa się une cafetière à piston..

Prasa francuska wykorzystuje grubo zmieloną kawę, która znajduje się pod filtrem. Następnie użytkownik dodaje gorącą wodę i pozostawia infuzję na 2-4 minuty. Po zaparzeniu powoli naciskasz tłoczek, co daje mocną porcję świeżej kawy.

Prasy francuskie są stosunkowo niedrogie i produkują dobrą filiżankę kawy w dość krótkim czasie.

Podsumowanie

Mam nadzieję, że ten krótki artykuł był dobrym wprowadzeniem do świata francuskiej kawy – niezależnie od tego, czy zamawiasz porcję francuskiej kawy palonej, czy uwalniasz jej smak i aromat za pomocą francuskiej prasy. Jak smakuje francuska kawa? Warto sprawdzić samemu!
Chcesz więcej francuskich artykułów kulinarnych i win? Śledź naszą stronę.

Słowniczek

Un café serré  mała kawa, ale mocniejsza.

Café allongé jest to ta sama kawa, ale z większym dodatkiem gorącej wody, żeby ją trochę rozcieńczyć. 

Café double przygotowuje się z podwójną dawką wody i kawy. Filiżanka takiej kawy jest większa od normalnej. 

Café complet to kawa serwowana rano z małym śniadaniem, jest to najczęściej, albo franuski rogalik, albo bagietka z masłem i dżemem oraz szkanka soku pomarańczowego. 

Café gourmand kawę taką pije się głównie po południu, ponieważ podaje się ją z deserem. Deserem jest najczęściej jakieś ciasto, ale uwaga deserem może być również kawałek sera. We Francji ser po obiedzie jest uważany jako deser

Un café noisette bardzo często zamawiana kawa, nie ma ona jednak orzechowego smaku jak sugeruje nazwa une noisette – orzech laskowy, ale jest przygotowana ze szczyptą śmietany. A nazwę przyjęła się od koloru przypominającego kolor orzecha. 

Café crème czarna kawa z dodatkiem ciepłego mleka.

Café viennois jest to czarna kawa serwowana z bitą śmietaną, najczęściej w większej przeźroczystej szklance. 

Café arrosé kawa z dodatkiem alkoholu. 

Caffè latte Francuzi mówią na nią café crème w włoskim wydaniu.

Café liégeois ma w swojej nazwie kawę, ale nie chodzi tu zupełnie o kawę, ale o deser o tej nazwie. Jest to lodowy deser waniliowy przygotowaywany na dwa sposoby, w pierwszym wlewamy zimną kawę na lody waniliowe, w drugim lód kawowy przykrywy bitą śmietaną.

Zobacz: Jak nas wspierać?

Zobacz: Patronite.pl

On-line:

No one is online right now

Wesprzyj nas!

Od 2002 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie.

O Autorze

Spraw, by powstawało więcej takich treści!

Podoba Ci się treść którą dodajemy?
Udostępnij artykuł dla większego zasięgu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Shopping Basket
Don`t copy text!
0
Would love your thoughts, please comment.x