
Jak wygląda typowe francuskie śniadanie?
W tym artykule zobaczymy, co naprawdę jedzą codziennie na śniadanie we Francji francuskie dzieci i dorośli. Poznamy nowe francuskie słownictwo dotyczące „le petit-déjeuner”.
Jak Powiedzieć Śniadanie Po Francusku?
Śniadanie po francusku to „le petit-déjeuner” we Francji lub „p’tit dej” we współczesnym mówionym francuskim . W niektórych krajach frankofońskich, takich jak francuskojęzyczna Szwajcaria, nazywa się to „le déjeuner”, co jest mylące, ponieważ „le déjeuner” to lunch we Francji!
Czasownik, którego używamy do wyrażenia śniadania, to „prendre son petit-déjeuner”.
- À quelle heure aimez-vous prendre votre petit-déjeuner”?
O której godzinie lubisz jeść śniadanie?
Ale często używa się „petit-déjeuner” jako czasownika w bardziej zrelaksowanym otoczeniu.
- Tu petit-déjeunes à quelle heure ?
O której godzinie jesz śniadanie?
Jakie Jest Typowe Francuskie Śniadanie?
W większości francuskich domów oferowane są francuskie pieczywo, do wyboru dżemy, miód i masło oraz gorący napój, taki jak kawa lub herbata.
Na wsi ludzie uwielbiają robić dżem i z dumą otwierają dla Ciebie jeden ze swoich – często cenionych – słoików, gdy ich odwiedzasz. Możesz nawet wrócić do domu z jednym lub dwoma słoikami, jeśli rok był szczególnie obfity!
Jeśli w pobliżu są dzieci, mogą być zboża. Niektórzy dorośli też je jedzą, ale to trochę nowszy trend.
We Francji zazwyczaj nie jemy jajek, wędlin, nie pijemy soków, nie jemy owoców czy serów na śniadanie. Ale oczywiście wszystko to zmienia się pod wpływem trendów i osobistych upodobań – zawsze trudno jest pisać o tym, co jest „typowe”: oczywiście w dzisiejszych czasach wiele osób je… na śniadanie to, na co ma ochotę!
Kawa I Francuskie Śniadanie
Podczas śniadania Francuzi nadal używają kawy rozpuszczalnej, takiej jak Nescafé, chociaż coraz więcej osób delektuje się espresso w domu dzięki udanym ekspresom Nespresso i tym podobnym.
Parzenie dużego dzbanka kawy nie jest powszechne we francuskich domach.
Stereotyp Francuzów Pijących Dużą Miskę Café Au Lait Podczas Śniadania
Poważnie, nie wiem, skąd bierze się ten obraz Francuzów, którzy zawszepiją na śniadanie bardzo dużą miskę kawy z mlekiem – nawet dzieci.
Wielu Francuzów preferuje kawę krótką i czarną w stylu espresso i pije ją w „une petite tasse à café” – bardzo małej filiżance. To może się jednak zmienić, ponieważ Starbucks jest tak popularny w dużych miastach…
Jest coś, co nazywa się „la chicorée”, które pije się w dużej misce i jest to bardzo popularny napój śniadaniowy na północy Francji. Ale to nie jest tak powszechne w całej Francji, zwłaszcza wśród młodych ludzi. Myślę, że stereotyp może sięgać czasów II wojny światowej, kiedy kawy było mało, a ludzie pili „chikorę” więcej….
Te duże miski są trochę w stylu retro i są modne i wiele osób ma je w domu, więc jestem pewien, że niektórzy używają tych dużych misek do picia kawy lub herbaty w domu lub jedzenia płatków śniadaniowych.
Dzieci nie piją kawy we Francji i nie powinny. Więc to nie jest też typowy francuski napój śniadaniowy dla dzieci.
Co Za Typowe Francuskie Śniadanie Dla Dzieci?
To nie jest „rogaliki” codziennie w domu!
Większość francuskich dzieci je płatki zbożowe lub chleb.
W dni szkolne raczej nie będzie świeżej bagietki na śniadanie o 7 rano! Ponieważ bagietka się nie trzyma, jeśli zostało trochę z poprzedniego dnia, można ją grillować i używać jako tosty.
W domu może być bardziej trwały rodzaj chleba, taki jak „rond bolesny”, który można przechowywać przez kilka dni. Wielu Francuzów na wsi również robi swój własny chleb.
Najprawdopodobniej dzieci zjedzą chleb kanapkowy w stylu amerykańskim, tosty, a następnie dodadzą masło i dżem i zrobią „une tartine”.
Jeśli w domu nie ma chleba, to Francuzi zawsze mają „des biscotes” na wszelki wypadek!
Francuskie dziecko wypiłoby szklankę zimnego mleka lub zimnego lub gorącego kakao (pamiętaj „shocola sho”). Nesquik jest bardzo popularny (chociaż mamy tylko ten o smaku czekoladowym, a nie truskawkowy!)
I oczywiście płatki zbożowe są wielkim hitem wśród francuskich dzieci. Prawie te same płatki zbożowe, co w USA, z mniejszym wyborem i zwykle trochę mniej cukru… Cheerios, Rice Crispies, Chocapic…
We Francji nie ma masła orzechowego i galaretki. Teraz można znaleźć masło orzechowe (du beurre de cacahuètes) we wszystkich głównych supermarketach, ale bardziej służy ono do gotowania azjatyckich potraw niż do wykorzystania jako PB&J.
Co To Jest Typowe Francuskie Śniadanie Dla Dorosłych?
W domu prawie tak samo jak dziecko, oczywiście z kawą.
Wielu Francuzów w większych miastach lubi jeść śniadanie w „un café”. Mogą nawet codziennie delektować się „un café noir et un croissant”!
Wielu dorosłych rezygnuje ze śniadania we Francji lub po prostu pije kawę… Zły nawyk, wiem, ale to prawda.
Teraz przestudiujmy francuskie słownictwo śniadaniowe:
22 Francuskie Słowa Śniadaniowe
Du pain – chleb
Du pain de mie – chleb kanapkowy
Des biscotes (f) – wytrawny rodzaj chleba
Une tartine – chleb z dodatkami (jak tosty, ale niekoniecznie tosty)
Un toast, un morceau de pain grillé – tosty
Une viennoiserie – fantazyjne słodkie specjały z pieczywa, takie jak rogaliki
Konfitura – dżem
Le miel – miód
le beurre – masło
les céréales – zboża
Le thé – herbata
le lait – mleko
le lait entier – mleko pełne
le lait écrémé – mleko o obniżonej zawartości tłuszczu
le kawiarnia – kawa
le café noir – czarna kawa (bez mleka)
le café allongé – kawa w stylu amerykańskim
le café crème – expresso z mlekiem
le café au lait – kawa latte
le chocolat chaud – gorące kakao
le jus – sok
le sucre – cukier
Następnie porozmawiajmy o francuskich zwyczajach śniadaniowych.
Francuski Błąd Dotyczący „Gorącego Kakao”
Po francusku nie mówimy „cacao chaud”, ale „chocolat chaud”. Wymawia się „shocola sho”.
Chociaż rzadko używamy tego słowa, „kakao” to po francusku „kakao”. „Une noix de coco” to kokos, więc jeśli zapytasz o „coco” we Francji, Francuzi pomyślą, że chcesz kokosa i będą zdezorientowani!
Kiedy Jesz Rogaliki We Francji?
Jak powiedziałem, Francuzi często jedzą rogalika na śniadanie w kawiarni. Dorośli idący do pracy mogą również kupić rogalika w drodze w „la boulangerie”, co dotyczy również dzieci idących do szkoły.
W domu, croissanty lub więcej jedzenia na śniadanie weekendowe/okazjonalne. W niedzielny poranek zobaczysz kolejki w piekarniach… Niedzielny rogalik to francuska grzeszna przyjemność!
Wszystkie te specjały z francuskiego pieczywa nie zachowują się: trzeba je kupić świeże i od razu zjeść, aby były chrupiące, więc jeśli chcesz zjeść rogalika, najpierw musisz iść do piekarni i go kupić! Stąd fakt, że w domu nie zawsze jemy croissanty (a może też dlatego, że są takie bogate… a jednak takie pyszne… to niesprawiedliwe).
Croissant, pains au chocolat i tym podobne są również powszechną przekąską po szkole, którą jedzą francuskie dzieci po wyjściu ze szkoły.
Ale „le goûter” we Francji to jeszcze inny temat!
Zobacz: Francja to piękny kraj
Zobacz: Wesprzyj nas na Patronite.pl